4.19.2011

BIKEFOOS (2011)

BikeFoods investiga os sentidos de passeio, natureza e modos de produção. A ação consta de uma rotina de passeios feitos de bicicleta em zona periurbana, onde se encontram diversas propriedades de agricultura familiar – sistema que no Brasil responde a 70% da produção de alimentos. A proximidade das hortas da área urbana possibilita acesso direto aos alimentos. Utilizamos a bicicleta como um meio para passear, transportar as hortaliças e para gerar um espaço-ambiente de cozinhar, comer e descansar. As duas bicicletas de carga são adaptadas com mesa, cobertura, gavetas e caixas. Discutimos os ecossistemas rurais e urbanos e suas realidades sócio-políticas, através das noções de proximidade, acesso, modos de produção, distribuição e consumo. A criação de receitas com os alimentos das hortas, explorando sabores e formas escultóricas é outra etapa da investigação que possibilita uma auto gestão do equipamento, pois os pratos inventados são comercializados em diversas áreas urbanas onde o dispositivo BikeFoods se instala temporariamente.
Primeira versão Bike Foods - Periferia de São João del Rei
Segunda versão Bike Foods - São Paulo


BIKE FOODS

BikeFoods investigates the meanings of strolls, nature and ways of production. The action consists of routine bicycle trips in the periurban area, where there are various family farms that constitute a system responsible for 70% of the food production in Brazil. The proximity of the plantations to the urban area gives us direct access to food products. The bicycle is a vehicle for the stroll at the same time as it becomes an ecological transportation device for the vegetables and transforms itself into a space-environment for cooking, eating and resting. The development of building technologies, which include the design of kitchen appliances and functional systems that use the spatialities of the bike-centered environments, discuss the rural and urban ecosystems and their socio-political realities. We explore the nature as a dynamic and interactive system. The creation of recipes with products from the plantations, exploring the flavors and sculptural qualities of the dishes, forms another step that allows self-management, because the invented dishes are sold in different urban areas where the BikeFoods device is temporarily being installed. Thus we discuss various moments of sustainability, which involve ways of production, distribution and consumption.



BIKE FOODS 1 - SÃO JOÃO DEL REI
passeio investigativo em área periurbana de São João del Rei

área de agricultura familiar - São João del Rei





BIKE FOODS 2 - PRAÇA VITOR CIVITAS - SÃO PAULO
bicicletas de carga transformadas em BikeFoods